Kom, Heilige Geest,
vervul ons hart met uw goedheid en genade,
ontsteek het vuur van Uw liefde in ons.
God van liefde,
we bidden U dat onze liefde voor U mag groeien,
zodat wij recht doen en ons laten raken
door de schreeuw van de armen
en met eerbied en zorg omgaan met uw schepping.
Door Christus, onze Heer.
Amen
(Afbeelding: De uitstorting van de Heilige Geest, Giotto di Bondone, Capella Scrovegni, Padua)
De leden van het oecumenisch Forum voor Katholiciteit wensen alle lezers van de Nieuwsbrief een gezegend Pinksterfeest.
Het verband tussen Jezus’ Hemelvaart en de nederdaling van de H. Geest op de Apostelen, die we met Pinksteren vieren, is duidelijk. Jezus moest naar eigen zeggen terug naar de Vader om de H. Geest te kunnen sturen. Zelf heb ik vaak moeite met die uitspraak. Want wat had er nu fijner kunnen zijn dan dat Jezus hier bij ons op aarde was gebleven?! Maar misschien getuigt dit van kortzichtigheid, want zelfs van de Apostelen, die er toch het meest gebrand op zouden moeten zijn Jezus bij zich te houden, staat opgetekend dat zij na ’s Heren Hemelvaart met grote vreugde naar Jeruzalem terugkeerden.
De Zoon en de Geest zijn innig met elkaar verbonden: de komst van Jezus Christus in de wereld, als kind geboren uit de Maagd Maria, danken we aan de Geest, en de komst van de Geest in de wereld danken we aan Jezus Christus. Dat blijkt uit de Schrift. Die komst van de H. Geest in deze wereld is niet ongemerkt gebleven. Uit de Handelingen der Apostelen blijkt hoezeer die H. Geest de Apostelen heeft bezield en gesterkt, en de Vroege Kerk heeft doen groeien zodat zij zich over heel de wereld verspreidde. Maar de vraag wat er nu nog van die werking van de H. Geest over is, valt moeilijk te onderdrukken. Het elan is er immers al een tijdje uit, dat mag je toch wel zeggen? Maar toch, de Kerk is er nog steeds, en dat ondanks alle tekortkomingen en fouten, die wij, christenen, generatie na generatie maken, en waar we helaas nog steeds mee doorgaan. Laten we de H. Geest blijven vragen ons te leiden en te bezielen in ons leven van alledag, zodat wij Gods beeld en gelijkenis, waarnaar wij zijn geschapen, in elkaar blijven zien en wij ons samen Kerk van Christus blijven voelen.
Theodoor van der Voort
(Afbeelding: Pinkstericoon, kring rondom Andrej Rubljov,Museum in het Kyrillo-Belozerskij klooster, Europees Rusland)
Uit de stuurgroep
Hoewel het aanvankelijk in de bedoeling lag om na de voltooiing van onze nieuwe website geen Nieuwsbrief meer uit te geven, lijkt het de redactie een goed idee om van tijd tot tijd, als regel tegen Kerst en Pinksteren, toch een korte Nieuwsbrief rond te sturen om in contact te blijven met de ondertekenaars van het Katholiek Appel en de lezers van de Nieuwsbrief.
Zoals eerder gemeld wordt er sinds vorig jaar gewerkt aan een studiedocument over de sacramentaliteit van de kerk. Helaas konden de voor dit voorjaar geplande studiedagen over dit onderwerp vanwege de coronacrisis niet doorgaan. We hopen ergens in het najaar toch bij elkaar te kunnen komen en zo een stapje verder te komen en in de verdere toekomst ook weer een forumdag te kunnen houden.
Van de webmaster
De nieuwe website van het oecumenisch Forum voor Katholiciteit – forumkatholiciteit.nl – functioneert nu krap een jaar. Misschien neemt u regelmatig een kijkje op de site of misschien is het er nog niet zo van gekomen. In het laatste geval nodig ik u van harte ertoe uit. Alle informatie uit de Nieuwsbrieven van de afgelopen zeven jaar is beschikbaar gemaakt. Ook kunt u gemakkelijk informatie zoeken via de verscherpte zoekfunctie. Onder de kop “Documenten” zijn publicaties van het OFK als digitale bladerboeken te lezen en vindt u verder o.a. alle Signalen van Katholiciteit, columns en studieteksten.
Door de actuele situatie is niet duidelijk wanneer er weer publieksactiviteiten georganiseerd kunnen worden, maar zodra dat het geval is, kondigen we het aan op de voorpagina van de site en onder de kop “wat doen wij”.
Ondertussen schrijven onze leden regelmatig een column t.g.v. van de grote katholieke feesten. Kortom: als u regelmatig op de site een kijkje neemt, volgt u gemakkelijk wat er gaande is bij en rond het OFK.
Cristina Pumplun (webmaster)
Op het moment dat dit geschreven wordt weten we nog niet of en hoe deze groep in het najaar kan doorgaan. Er wordt bekeken hoeveel mensen er in de ruimte waar we altijd zaten kunnen/mogen. Digitaal werken via Zoom lijkt ons niet wenselijk: juist de fysieke ontmoeting, inclusief het middaggebed, maakt het bijzonder. Ook bijeenkomen in de pas opnieuw ingerichte kerk van Vleuten is geen optie, vanwege de verstaanbaarheid. Wellicht moeten we uitkijken naar een andere ruimte, maar hoe en waar vinden we die? Het enige wat we kunnen toezeggen is dat de deelnemers zo spoedig mogelijk nadere informatie ontvangen. Noteer in elk geval de data voor het komende seizoen: 5 oktober, 2 november, 7 december, 4 januari, 1 februari en 1 maart. We gaan dan verder met de lectuur van de Apstolische Overlevering, een uiterst boeiend vroegchristelijk document met kerkordelijke en liturgische aanwijzingen voor het gemeenteleven
Over het Onze Vader als katholiek gebed
Op zondag Rogate stond het Onze Vader als preektekst op het leesrooster van de Evangelische Broedergemeente. Toen ik bezig was met de voorbereiding van de dienst kwam ik meer dan ooit onder de indruk van de katholieke betekenis van dit gebed. Het Onze Vader is het gebed van de kerk en het wordt wereldwijd duizenden keren per dag in alle talen gebeden. Vaak als een automatisme, maar soms ook als een manier om controle te krijgen op wat je overkomt. Dan vallen mensen terug op teksten en gebeden, die de emoties kanaliseren. Dat zie je momenteel gebeuren met het Onze Vader. Op heel verschillende manieren vallen mensen daarop terug.
Oecumenisch Forum voor Katholiciteit
p/a Oud-Katholieke Kerk van Nederland
Koningin Wilhelminalaan 3
3818 HN Amersfoort
info@forumkatholiciteit.nl of
via het contactformulier