Artikel, gepubliceerd in de Lustrumalmanak “Fides Quadrat Intellectum” 2013, waarin de auteur reflecteert over katholiciteit en de kerkelijke functie van confessionele theologie.
Lees hier het artikel katholiciteit_van_Kampen.pdf
Henk de Roest, gepubliceerd in: Handelingen.Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap 2013/1
Twee praktisch theologen over de katholiciteit van de kerk: F.O. (Ted) van Gennep (1926-1990) en J. (Hans) van der Werf (1926-1979)
Hun vroege overlijden maakte destijds veel indruk. Wie tegenwoordig mensen ontmoet, die hen hebben gekend, komt daar al gauw over te spreken. Bij beiden kwam de aankondiging van het overlijden op de voorpagina van het dagblad Trouw. Bij de uitvaartdiensten van beiden waren meer dan duizend aanwezigen. De één, Hans van der Werf, liturgiekdeskundige, pastor van de Domkerk en initiatiefnemer van het citypastoraat in Utrecht, stierf in 1979 na een ziekte waarover hij zeer openhartig schreef en sprak. Hij werd bijna 53 jaar.
Over het begrip katholiciteit op de weg naar gemeenschap(pelijke visie)
Sinds zijn oprichting in 2011 vraagt het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit (OFK) aandacht voor de katholiciteit van de Kerk. Middels een zogeheten Katholiek Appel dat in 2012 is verschenen doet het OFK een beroep op allen die de Kerk ter harte gaat om haar katholiciteit die te lijden heeft onder de verdeeldheid van de christenen, te herstellen.
De katholiciteit van de Kerk brengt de volheid, integriteit en volledigheid van haar leven in Christus door de Heilige Geest in alle tijden en op alle plaatsen tot uitdrukking. Dit mysterie komt tot uitdrukking in iedere gemeenschap van gedoopte gelovigen waarin het apostolisch geloof wordt beleden en geleefd, het evangelie wordt verkondigd en de sacramenten worden gevierd. Iedere kerk is de katholieke Kerk en niet enkel een deel daarvan.
Onderstaande stellingen zijn opgesteld door het Department of Theology of the World Alliance of Reformed and Presbyterian Churches en gepubliceerd in het Bulletin of the Department of Theology of the World Presbyterian Alliance and the World Alliance of Reformed Churches, jrg 2 (1961), nr. 2, p.11-12. Leden van de commissie waren onder meer de Nederlandse theologen Dr H. Berkhof en Dr A.J. Bronkhorst.
Het woord ‘katholiek’ (katholikos van katholou — over de hele wereld, i.e., universeel) komt bij de Griekse klassieke schrijvers voor, bv. bij Aristoteles en Polybius, en werd vrijelijk gebruikt door de vroege christelijke schrijvers in z’n primaire en niet-kerkelijke betekenis. Zo komen we termen tegen als de “katholieke” opstanding (Justinus Martyr), “de katholieke goedheid van God” (Tertullianus), “de vier katholieke winden” (Irenaeus), waar wij nu zouden spreken van de “algemene opstanding”, “de absolute of universele goedheid van God”, “de vier voornaamste winden”, etc.
Johannes:
Wat is geweest van het begin af,
wat wij hebben gehoord,
wat wij met eigen ogen hebben gezien,
wat wij hebben aanschouwd en
onze handen hebben betast van
het woord dat leven is, –
Oecumenisch Forum voor Katholiciteit
p/a Oud-Katholieke Kerk van Nederland
Koningin Wilhelminalaan 3
3818 HN Amersfoort
info@forumkatholiciteit.nl of
via het contactformulier