Ontmoetingsdag van het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit, 5 oktober 2013 Driehoek, Utrecht over het rapport ‘The Church towards a common vision’ van de commissie over Faith and Order van de Wereldraad van Kerken.
De kerkfusie tussen hervormden, gereformeerden en lutheranen was slechts een begin van de kerkelijke eenheid, vindt dr. Hans Kronenburg.
Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar het document dat vandaag centraal staat betekent ‘een echte doorbraak voor de oecumenische beweging, een significante bijdrage, niet alleen aan de eenheid van de christenen, maar ook aan de vernieuwing van de bestaande kerken, hier en nu’ (M. Kinnamon).[1]
The Church is een typisch product van de ‘consensus-oecumene’. Je vindt er de sporen in terug van eeuwenoude theologische discussies, maar dat kan niet anders: het is met de zaak gegeven. Consensusoecumene is geen vies woord. De credoteksten van de oude concilies waren ook het resultaat van lange en soms heftige onderhandelingen. Daar is niets mis mee, want het ging wel ergens over! Trouwens, we vinden de sporen van de consensusoecumene al in Handelingen 15….
Eind oktober 2013 komt de Wereldraad van Kerken voor zijn tiende assemblee naar Busan, in Zuid-Korea.[1] Er staat veel op de agenda. Daartussen ook een rapport van Faith and Order, de theologische denktank van de Wereldraad, waarvan men hoopt dat het een vergelijkbare betekenis zal krijgen als de Lima- of BEM-rapporten van 1982. Toen werden in de Peruviaanse hoofdstad Lima rapporten door Faith and Order rapporten aanvaard over doop, eucharistie en ambt (Baptism, Eucharist and Ministry,[2] kortweg: BEM). De kerken werd gevraagd daarop te reageren, en de reacties vullen zes banden.[3] Tot op vandaag is dit verreweg het meest bekende en in die zin succesvolle project van Faith and Order. Voor de goede orde: Faith and Order is niet alleen van de Wereldraad: gelukkig is ook de Rooms-Katholieke Kerk (hoewel geen lid van de Wereldraad) lid met alle rechten en plichten van Faith and Order.
In het rapport dat nu is geagendeerd gaat het niet om sacramenten of ambt alleen, maar om de Kerk zelf. Waar is de kerk goed voor? Wat is de kerk eigenlijk, ten diepste?
Voordat ik u in het kort deelgenoot maak van wat deze tekst in mij oproept, wil ik u twee vragen voorleggen.
Oecumenisch Forum voor Katholiciteit
p/a Oud-Katholieke Kerk van Nederland
Koningin Wilhelminalaan 3
3818 HN Amersfoort
info@forumkatholiciteit.nl of
via het contactformulier